Sheila Oroschin over The Masters in Thuis in Maastricht: Wyck

Een einde maken aan de afgescheidenheid waarin mensen leven die net iets anders ontwikkeld zijn.

Haar verhaal is inspirerend. Haar enthousiasme aanstekelijk. Haar mentaliteit is er een van aanpakken. Haar doel: een einde maken aan de afgescheidenheid waarin mensen leven die net iets anders ontwikkeld zijn. Sheila Oroschin,  ‘geestelijke moeder’ van The Masters over het waarom van The Masters, over haar grote inspiratiebron, de bijzondere aanpak, de reden van het succes en de 2 rode draden: veranderen en verbinden.

Van huis uit zit het ondernemen in Sheila’s bloed. “Een onderneming moet een toegevoegde waarde hebben. Als er geen positief resultaat is en je zaak niet rendabel is, ga je failliet. Aanpakken dus”, opent Sheila haar verhaal over het ontstaan van The Masters. “Dat betekent ook dat je niet kunt stilstaan en moet durven veranderen.”

Het verschil maken

Dat durven veranderen is haar wel toevertrouwd. Dat begon al toen ze zo’n 30 jaar geleden haar droom om kinderrechter te worden opgaf toen ze voor de liefde van Amsterdam naar Limburg verhuisde. Daar stapte ze als juriste de hotelwereld in. Later verruilde ze die wereld voor die van de confectie. Ze opende diverse kledingzaken en ze werd moeder. “Ik kreeg 3 prachtige kinderen. Alex, de jongste, heeft Coffin-Siris, een aandoening die spierslapte veroorzaakt en die gepaard gaat met autisme.” Alex is Sheila’s grote inspiratiebron voor The Masters. “Hij heeft me zo veel geleerd. Ik geloof er oprecht in dat hij mij in dit leven heeft uitgekozen als zijn moeder. En dat ik de kracht heb gekregen om anders te leren omgaan met uitdagingen. En om samen met betrokken en bevlogen mensen het verschil te maken voor hem en heel veel anderen.”

Labels en stickers

Via Alex kwam ze in aanraking met een wereld die haar tot dan toe totaal vreemd was: die van de zorg. En nog later die van het speciaal onderwijs. “De diagnose liet op zich wachten. Op zijn 3e had hij zijn 1e etiketje te pakken, dat van Coffin-Siris. Dat Alex op zijn manier dingen kon doen, daar werd amper naar gekeken. Mensen krijgen labels, stickers en barcodes opgeplakt zodat zij de zorg ontvangen die het systeem denkt dat zij nodig hebben. In ons zorgsysteem staan niet de mensen met hun zorgbehoefte centraal, maar het systeem en het geld. Zorg is een industrie, iets zakelijks. En dat vraagt om een zakelijke aanpak. Er is genoeg geld voor de zorg als we het efficiënt en effectief vormgeven.”

Verbinden en samen!

Datzelfde geldt voor het speciaal onderwijs. “Het speciaal onderwijs leidt op tot niets. Er wordt gezorgd voor een goede daginvulling. En dan stopt het. Het systeem vraagt zoveel verantwoording dat leraren papieren tijgers zijn geworden, net zoals zorgverleners. Alles moet vastgelegd en geregistreerd worden en via de vaste protocollen verlopen. Het speciaal onderwijs plaatst anders ontwikkelde mensen in afgescheidenheid, onder een soort van kaasstolp, ver weg van de ‘echte wereld’. Zodra de jongeren van school komen, zie je pas echt goed dat er 2 werelden zijn en dat we elkaars wereld niet kennen. Dat is een verouderd systeem. Het gaat wereldwijd om verbinden en verenigen. Daarom is het ons doel om van onderop te zorgen voor een samenleving waarin niemand in afgescheidenheid leeft. We are all one.”

Expose the system

3 jaar lang verdiepte Sheila zich in dagbestedingsprojecten. “Conclusie: de dagbesteding heeft als doel ‘hoe faciliteren we iemand om de dag door te komen?’ Vaak vindt dagbesteding ver van huis plaats en is de dagbesteding niet afgestemd op de talenten en dromen van deelnemers. Terwijl dagbesteding daar juist op afgestemd zou moeten zijn. En dichtbij huis plaats zou moeten vinden. Niet afgezonderd, maar midden in de samenleving. Ik had 2 opties: ik kies voor het systeem of ik ga zelf aan de slag. Ik wilde niet dat mijn kind zakjes zou gaan dichtplakken in de afgescheidenheid. Daarom is The Masters geboren. Een beweging die de behoeften en talenten van de mensen centraal stelt. Die de anders ontwikkelde mensen zichtbaar maakt en ze laat meedoen, dichtbij huis in de lokale gemeenschap. The Masters is een beweging die wakker schudt en het huidige systeem aan de kaak stelt: expose the system. Een beweging die samen een gemeenschap bouwt waar iedereen naar vermogen aan kan deelnemen en bijdragen.”

Activiteiten en ervaringsplekken

Hoe ze te werk gaan? Sheila: “We inventariseren de behoefte in een wijk en zoeken de samenwerking met alle stakeholders in de wijk, brengen mensen samen en gaan bouwen. We betrekken ondernemers en maken duidelijk wat onze meerwaarde is. Wat we neerzetten? “Plekken waar iedereen meedoet en gelijkwaardig is. We organiseren en coördineren veel verschillende activiteiten, waaronder The Masters2Masters bijeenkomsten, ervaringsplekken bij lokale ondernemers en eigen projecten waar Masters mee kunnen draaien. We geven vorm aan sociale ondernemingen The Masters Services & Care en aan passend wonen en werken in de wijk door het MasterHome en de wijkhuizen. Kortom The Masters voegen maatschappelijke waarde toe.”

The Masters keer 4

The Masters kent zoals Sheila al kort aanhaalde 4 pijlers: The Academy, Services & Care, Wijkhuis en MasterHome en The Social Firm. Sheila licht ze kort toe.

The Academy

In The Masters Academy staat leren door te doen en te ervaren’ centraal. Het eerste wat geestelijke vader van The Masters en trekker van The Masters Academy, Han Zittema, je vraagt, is: wat is je droom en waar ben je goed in? Dat willen we van jou horen. Op basis daarvan maken we een ontwikkelplan en stippelen we een route uit. Kortom: je gaat aan de slag. Met als belangrijkste doelen: persoonlijke groei, geluk, en plezier in het werk.”

/Source